KIRMIZI MERCİMEK


100 g kuru mercimeğin içerdiği besin değerleri yaklaşık olarak:

340 kalori;
24,7 g protein;
22 g karbonhidrat;
0 kolesterol;
1,1 g yağ;
1,5 g lif;
145 mg fosfor;
79 mg kalsiyum;
6,8 mg demir;
6,8 mg sodyum;
370 mg potasyum;
60 IU A vitamini;
0,37 mg B1 vitamini;
0,32 mg B2 vitamini;
2 mg B3 vitamini ve yüksek oranda folik asit bulunmaktadır.

Kaynak: TS 143 Mercimek Tebliği (2003/25)

Muhafaza ve Taşıma

- Mercimek ve içinde mercimek bulunan ambalâjlar işleme yerlerinde, depolarda ve taşıtlarda kötü koku yayan ve bunları kirleten maddelerle bir arada bulundurulmamalıdır.

- İçinde mercimek bulunan ambalâjlar gölgede tutulmalı çiğ, yağmur ve güneş altında veya dondurucu soğuklarda bırakılmamalı ve bu şartlarda yüklenip boşaltılmamalıdır.

- Mercimek ambalajları, hava dolaşımını sağlamak için, yerden en az 7 cm yükseklikteki ızgaralar veya ahşap kafesler üzerine yığılmalıdır.

- Hava dolaşımını kolaylaştırmak için ambalaj grupları, depo duvarlarından ve birbirlerinden en az 60 cm'lik geçitlerle ayrılmalıdır. Depodaki geçit alanı, mercimek ambalajlarının yığıldığı döşeme alanının yaklaşık % 30'u kadar olmalıdır.

- Gerektiğinde mercimeklerin muhafaza edildikleri depolar, uygun fümigantlar veya pestisitlerle, hayvansal zararlılara veya böceklere karşı dezenfekte edilebilmeğe elverişli olmalıdır. Bu takdirde mercimekler üzerinde herhangi bir leke veya zehirli kalıntı bulunmamasına dikkat edilmelidir.

Kaynak: TS 143 Mercimek Tebliği (2008/37)

Pişirme

Bakliyat çeşitlerinde farklı ürün yılına ait ürünlerin pişirme süresi de farklıdır. Örneğin, içinde bulunduğunuz yılın ürününün pişirme süresi bir önceki yılın ürününe göre daha kısa sürer. Bu nedenle farklı ürün yılına ait ürünlerin aynı anda pişirilmemesi gerekir. Eski ve yeni, küçük ve büyük boydaki ürünler aynı anda pişirildiğinde iyi sonuç alınmaz.

Zaman zaman bakliyatın sindiriminin zor olduğu, gaz yaparak mideye rahatsızlık verdiği söylenir. Ancak uygun koşullar altında pişirildiğinde ve üretildiği yıl içinde tüketildiğinde böyle bir sorunla karşılaşılmaz. Baklagillerin gaz yapmasının önüne ıslatmayla geçilebilir. Mercimek pişirilmeden önce 1-2 saat ıslatılır. Mercimeği pişirirken tencereye bir tutam karbonat atmanız mercimeği daha kısa sürede ve daha kolay pişmesini sağlayacaktır. Pişerken suyunda oluşan köpükler alındığında gaz yapması önlenebilir.

1 kilo mercimek, 1 kilo etteki albümin, karbonhidrat ve madenleri rahatlıkla karşılamaktadır. Enerjisi yüksek bir besindir. Özellikle çocuk emziren annelere, sinirlilik, kansızlık ve halsizlik problemi yaşayanlara mercimek yemesi önerilir.